Octombrie, luna în care luptăm împotriva cancerului de sân
Aproape 6.000 românce au fost diagnosticate cu cancer de sân anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, şi mai mult de 90% dintre paciente au aflat despre boala lor într-o fază avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire ale acestora.
Cancerul de sân este tumora malignă cu cea mai ridicată incidenţă în rândul femeilor, reprezentând 16% din toate formele de cancer depistate. La nivel mondial, numărul de cazuri de cancer la sân s-a triplat în ultimele trei decenii, de la 641,000 în 1980 la 1,6 milioane în 2010 . De altfel, cancerul de sân este şi cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer la femei – aproape jumătate de milion de femei din întreaga lume şi-au pierdut viaţa anul trecut din cauza acestei afecţiuni.
În acest context, o lună întreagă în fiecare an – luna octombrie – este dedicată atragerii atenţiei asupra acestei boli şi informării femeilor cu privire la metodele de prevenire a acestei afecţiuni. Alături de informarea despre boală, controlul precoce reprezintă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principala armă în lupta împotriva acestei boli devastatoare.
„Ceea ce este cu adevărat îngrijorător”, explică dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti, „este faptul că mai puţin de 10% dintre românce află despre boala lor în faza incipientă, adică în etapa care asigură cea mai ridicată şansă de supravieţuire. Această statistică este cu atât mai dureroasă cu cât una din opt femei riscă să dezvolte cancer la sân, iar la nivel global la fiecare 3 minute o femeie este depistată cu această boală”, mai spune dr. Stănculeanu.
Depistarea bolii în fază incipientă este cu atât mai importantă cu cât, potrivit studiilor, aproape 97% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer în stadii incipiente supravieţuiesc acestei boli pentru mai mult de 5 ani .
Modalităţile de depistare precoce sunt următoarele:
– Palparea periodică a sânilor
– Screening-ul ecografic sau mamografic
– Vizita la medicul specialist
“Fiecare femeie trebuie să realizeze o supravegherea activă prin autopalpare şi prin tehnici imagistice, iar atunci când observă o modificare suspectă trebuie sa se prezinte în cel mai scurt timp la medic. Screeningul mamografic anual sau bienal este recomandat îndeosebi femeilor cu vârsta între 50 şi 74 de ani. Este dovedit faptul că, depistat în stadii precoce, cancerul mamar poate fi vindecat în proporţie de peste 90% prin utilizarea tratamentelor multimodale actuale” a declarat dr. Mircea Dediu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.
Cauza directă a producerii cancerului mamar nu este cunoscută. În unele cazuri pot fi regăsiţi unii factori de risc cum ar fi: factori genetici, utilizarea de medicamente anticoncepţionale sau tratamente substitutive hormonale, nuliparitatea, lipsa alăptării copilului la sân, menarha precoce sau menopauza instalată tardiv, consumul de alcool, obezitatea.
Recomăndarile medicilor, de care se poate ţine seama pentru a scădea riscul apariţiei cancerului de sân, sunt următoarele:
• Prima sarcină să apară înainte de 30 ani şi să alăpteze la ambii sâni
• Evitarea sedentarismului, printr-o viaţă activă şi sport
• O dieta saracă în grăsimi şi dulciuri rafinate şi bogată în fructe şi legume
• Evitarea alcoolului şi a fumatului
Adelina Nedelcu, GlaxoSmithKline
Foto: sfatulparintilor.ro