Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: Turism, izvorât din tradiția locală la „Festivalul Haiducilor” organizat la Runcu!

FOTO: Turism, izvorât din tradiția locală la „Festivalul Haiducilor” organizat la Runcu! 

Zi frumoasă astăzi la Runcu, tocmai bună de relaxare pe Vârful lui In, zonă de un pitoresc aparte, cunoscută de oameni drept plaiul domnesc. De aici, pot fi văzute culmile Leaotei, cele ale Bucegilor, dar şi semeţii munţi ai Argeşului. Locurile sunt numite de turiştii care au început să vină aici în număr din ce în ce mai mare drept „Apusenii Dâmboviţei”.

Autorităţile locale, primarul Gheorghe Brebeanu, au vrut să profite din plin de aceste comori naturale pentru a-i atrage pe iubitorii de munte, de aer curat, de linişte şi de mişcare. Nu este tomai uşor să asfaltezi un drum până în vârful unui munte, fie el şi mai mititel. Edilul de la Runcu a înţeles că infrastructura este prioritară dacă vrei să dezvolţi turismul, aşa că s-a pus la treabă şi a reuşit.

festivalul haiducilor runcu 4

Un întreprinzător privat care a deschis în peisajul feeric de lângă satul Brebu un complex turistic de odihnă şi echitaţie şi-a adus şi el din plin contribuția la promovarea zonei. Şi, uite aşa, la Runcu, pe Vârful lui In, acolo unde cerul se sărută destul de des cu pământul, s-a înfiripat cu succes Festivalul Haidook Summer Fest. Manifestările cultural-artistice şi sportive sunt organizate de Asociaţia Ride Carpathia, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei şi Consiliului Local Runcu şi al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Pe la festivalul de pe Vârful lui In, a trecut şi Adrian Ţuţuianu – ministrul Apărării Naţionale şi preşedintele PSD Dâmboviţa, însoţit de deputatul Corneliu Ştefan şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean -Alin Manole.

festivalul haiducilor runcu 3

Astăzi, în prima zi a festivalului, au fost prezenţi alături de localnici o mulţime de bucureşteni, iubitori de munte şi aer curat, dar şi pasionaţi de echitaţie. Complexul turistic „Potcoava” deţine o herghelie de cai cum puţine există în ţară. Iubitorii de călărire pot întreprinde în zonă excursii. De asemenea, pot să deprindă tainele echitaţiei sub îndrumarea unor instructori specializaţi.

Evident, de la un festival local, nu puteau să lipsească bucatele tradiţionale. Oaspeţii s-au îmbulzit să servească tochitura mocănească preparată din carne de berbecuţ, sărmăluţele în foi de varză, fierte lent la ceaun, fasolica cu ciolan, pomana porcului şi renumita brânză de burduf cu mămăliguţă caldă.

festivalul haiducilor runcu 1

Manifestările au fost deschise de buciumele Ansamblului folcloric „Doinitorii Runcului” condus de profesiorul Octavian Pleşa. Amfitrionii spectacolului maraton de la Runcu au fost Răzvan Popescu şi Flick, de la Radio ZU. Primarul Gheorghe Brebeanu a transms salutul său celor de faţă şi a făcut un scurt istoric al pitoreştilor meleaguri ale Runcului.

„Aici, sub poalele Leaotei, înconjurate de văi largi şi păduri nesfârşite, s-au născut legende pline de farmec şi mister despre haiduci şi despre comorile lor. De aici a plecat ideea organizării unui festival al haiducilor care să îmbine istoria acestor meleaguri, tradiţiiile şi obiceiurile cu modernul, cu dorinţa omului de a petrece în mmijlocul naturii, de a se bucura de frumuseţile acestor minunate locuri.

festivalul haiducilor runcu 2

Festivalul Haiducilor, alături de Răvăşitul Oilor, sărbătoarea noastră tradiţională, organizată în luna septembrie, ne umplu inimile de bucurie şi ne aduc satisfacţia promovării continue a localităţii noastre din punct devedere social, cultural şi turistic.

În aceste două zile ale Festivalului Haidook Summer Fest, vom avea dresură de cai, concursuri inedite şi concerte susţinute de artişti celebri ai muzicii româneşti. Vrem ca toţi participanții să se simtă bine, să se încarce de energie şi să ducă mai departe mesajul că, în nordul judeţului Dâmboviţa, la Runcu, există un picior de plai, pe-o gură de rai, care merită văzut măcar o dată în viaţă…”, a precizat primarul Gheorghe Brebeanu.

festivalul haiducilor runcu 6 festivalul haiducilor runcu 7

View My Stats