DOSAR: Suspiciuni de fraudă la APIA Dâmboviţa! Documentele au ajuns la DNA!

Angajaţii APIA din judeţe au protestat, miercuri – 29 noiembrie 2017, în faţa Guvernului, nemulţumiţi că, de la 1 ianuarie 2018, vor pierde bani din salariu, în condiţiile în care colegilor din aparatul central le vor fi majorate retribuţiile. Mesajul „Nu vrem pomană, vrem dreptate socială!”, afişat pe pancarte, i-a iritat pe mulţi dintre români, inclusiv pe premierul Mihai Tudose, care a replicat i se pare mult prea mult ca un director APIA din teritoriu să primească lunar peste 12.000 lei (120 de milioane de lei vechi). De altfel, şi angajaţii obişnuiţi din cadrul structurilor APIA câştigă în medie 40 – 45 de milioane de lei vechi lunar.
Odată dezvăluite aceste sume, solidaritatea cu protestatarii APIA a scăzut văzând cu ochii în ultimele două săptămâni de proteste. Ba, chiar au început să curgă către mass-media documente prin care sunt relevate abuzuri săvârşite de angajaţii APIA, aflaţi în exerciţiul funcţiunii.
Publicaţia noastră a primit, recent, o copie a unui raport întocmit de verificatorii Direcţiei Antifraudă, Control Intern din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu privire la activitatea desfăşurată la APIA Dâmboviţa, document care a fost transmis şi procurorilor anticorupţie, existând suspiciuni de fraudă cu privire la modul în care au solicitat şi obţinut sprijin financiar patru fermieri din judeţ.
Potrivit notei de control, din dosarele aferente cererilor unice de plată lipsesc documente esenţiale, precum dovada utilizării suprafeţelor de teren; nu există împuternicire şi copie a cărţii de identitate a persoanei care a semnat pentru fermieri – aşa cum prevede Ordinul de Ministru; numerotarea filelor a fost modificată de mai multe ori, nefiind ordonate cronologic, în ordinea firească a fluxului de gestionare a documentelor; şeful Centrului Local APIA a intervenit în preluarea, gestionarea şi aprobarea cererii de plată; semnături diferite ale aceluiaşi fermier; adeverinţele prin care se atestă că fermierii deţin şi exploatează anumite suprafeţe de teren nu se regăsesc în arhivele primăriilor care le-au emis, respectiv Moţăieni şi Pietrari.
Pentru lămurirea situaţiei, verificatorii de la Bucureşti s-au adresat tuturor unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora fermierii în cauză au declarat, în cererea depusă la APIA, că deţin suprafeţe de teren. Răspunsurile primite – „nu figurează în evidenţele agricole şi fiscale cu suprafeţe de teren agricole în proprietate, arendă, închiriere, concesiune” – au alimentat suspiciunea de fraudă, motiv pentru care toate documentele au fost sigilate şi transmise Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Şi, da, aceşti consilieri din cadrul APIA Dâmboviţa care au greşit flagrant câştigă, de câţiva ani, peste 40 de milioane de lei vechi lunar, iar şefii lor direcţi sar de 60 de milioane de lei vechi! Directorul adjunct câştigă 75 de milioane de lei vechi, iar directorul general – 87 de milioane de lei vechi lunar!