DÂMBOVIŢA: Voineştenii repun în drepturi credinţa şi istoria. VIDEO!

Bisericuţa de lemn din satul Gemenea Onceşti este un simbol important al comunei Voineşti, un semn că aici s-a respirat româneşte şi s-a trăit cu frică de Dumnezeu. Au fost însă şi zeci de ani în care nepăsarea aproape că a distrus acest lăcaş de închinăciune construit la 1814.
Potrivit pisaniei de la intrare, biserica are trei hramuri: Duminica Tuturor Sfinţilor; Sfântul Nicolae şi Sfântul Ioan Botezătorul. Lăcaşul de cult, ajungând în prostă stare, a fost întărit şi repictat în anul 1857 de către urmaşi ai ctitorilor de la 1814. În biserica de lemn din satul Gemenea Onceşti, nu s-a mai slujit din 1916.
Anul acesta însă se vor definitiva lucrările de reabilitare şi restaurare, exact la două secole de existenţă a lăcaşului de închinăciune. Autorităţile locale repun astfel în drepturi istoria. Şi nu numai atât! Primarul Dănuţ Gabriel Sandu vrea ca bisericuţa de la Gemenea Onceşti să devină un reper pentru turismul religios din România.
VIDEO
Restaurarea acestei biserici vechi este extrem de migăloasă. Se lucrează cu răbdare şi mult talent pentru a scoate la lumină această bijuterie a ortodoxiei româneşti, considerată de mulţi specialişti a fi Voroneţul Dâmboviţei.
În cadrul proiectului de punere în valoare a acestui obiectiv istoric şi religios, au fost incluse şi lucrări de modernizare a căilor de acces, dar şi construirea unui punct de informare turistică.
Toată lumea aşteaptă cu emoţie ca lucrările de restaurare să fie încheiate. Aşa cum spunea primarul Dănuţ Gabriel Sandu, întregul ansamblu de la Gemenea Onceşti reprezintă o mândrie atât pentru comunitatea Voineştiului, cât şi pentru judeţul Dâmboviţa, o punte de legătură între nou şi trecut, între om şi Dumnezeu.