DÂMBOVIŢA: Pericolul închiderii Staţiunii Pucioasa a trecut. Deocamdată!
Situaţia de criză în care a ajuns, spre final de an, Staţiunea balneo-climaterică Pucioasa pare să fii fost rezolvată. Astăzi, la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, toţi factorii de răspundere au fost convocaţi pentru a se căuta soluţii de rezolvare a problemei care ducea inevitabil la disponibilizarea unor cadre medicale cu pregătire în tratament balnear. Nu mai vorbim de faptul că viitorul celor două unităţi, Cerses şi Turist din Pucioasa, devenea unul nesigur.
Horia Lazărescu, directorul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, s-a enervat când a văzut că pe la uşă aşteptau şi ziariştii şi nu prea mai voia să participe la întâlnire. A fost convins de Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, să intre în sală, asigurându-l că presa va rămâne puţin şi nu va deranja, apoi discuţiile se vor purta cu uşile închise.
Asaltat încă de pe hol de jurnalişti, Horia Lăzărescu a spus că nu este vorba de o disponibilizare de personal, ci de o suspendare a activităţii pe timp de iarnă, lucru care se întâmplă în mai multe staţiuni din ţară. A mai lăsat să se înţeleagă directorul institutului bucureştean că de vină pentru neînţelegerile apărute este CJAS Dâmboviţa, prin subfinanţarea crasă pe care a asigurat-o până acum.
„Serviciile medicale sunt mult mai mari, duble sau chiar triple faţă de ce deconteză CJAS. Ceea ce nu înţelege Casa este că noi, fiind unitate de stat, dacă facem o disponibilizare parţială a angajaţilor, anul următor vom lua un punctaj mai mic şi, din 15 angajaţi, ajungem la 13”, a declarat Horia Lăzărescu.
A mai spus şeful INRMFB că până acum s-a înţeles foarte bine cu angajaţii de la cele două unităţi balneare din Pucioasa, nu au fost niciodată tensiuni, probleme, conflictele apărând doar în relaţia cu CJAS Dâmboviţa.
„Durează de 5-6 ani, dar le-am rezolvat oarecum până anul acesta, când, lună de lună, ni se tăiau din bani nejustificat, deşi noi realizam serviciile medicale. De ce se întâmplă chestia asta, nu aş putea să vă spun. Nu ştiu care este politica şi dorinţa dânşilor”, a precizat directorul INRMFB.
Nina Sandu, preşedintele director general al CJAS Dâmboviţa, a susţinut că instituţia pe care o conduce a acţionat conform normativelor în vigoare. Banii pe care i-au alocat au fost cheltuiţi de institut după propriile necesităţi. A mai mărturisit Nina Sandu că a lăsat de dorit comunicarea cu INRMFB.
„Le trimitem documentele numai prin poştă, nu doresc să le semneze decât în momentul în care îi presăm puţin, că nu le facem ordinul de plată…”
Văzând că încep să apară contradicţiile aşa, pe faţă, Adrian Ţuţuianu a cerut presei să îi lase să continue discuţiile singuri. La finalul întâlnirii, se pare că situaţia s-a deblocat. Angajaţii de la Ceres şi Turist nu vor mai pleca acasă. CJAS va plăti printr-un act adiţional suma de 54 de mii de lei, bani cu care se va acoperi plata salariilor pentru luna decembrie.
„Pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, CJAS va acorda câte 10 la sută, pentru fiecare lună, din contractele aflate în vigoare, ceea ce înseamnă circa 60 – 65 de mii de lei pentru plata salariilor către personal. Am discutat şi cu reprezentanţii celor două societăţi comerciale Ceres şi Turist ca să îşi completeze obiectul de activitate cu prestări servicii medicale pentru balneo-fizio-terapie şi să intre din luna aprilie pe noul contract de prestări servicii în relaţie directă cu CJAS. Angajaţii nu vor mai fi ai Institutului, ci ai celor două societăţi. Institutul va rămâne doar cu componenta ce ţine de autorizare şi de asigurarea condiţiilor tehnico-profesionale”, a declarat Adrian Ţuţuianu, care şi-a alocat, mândru, şi rezolvarea acestei situaţii la care s-a ajuns din cauza slabei comunicări şi palidei relaţionări dintre două instituţii care ar trebui să conlucreze normal, să se ocupe de sănătatea naţiei.