Știri, Muntenia-Sud, România|marți, aprilie 22, 2025
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Grupul de Acţiune Locală Titu nu lasă niciun euro necontractat! Vezi ce proiecte s-au finanţat!

DÂMBOVIŢA: Grupul de Acţiune Locală Titu nu lasă niciun euro necontractat! Vezi ce proiecte s-au finanţat! 

Conducerea Grupului Local de Acţiune Titu, din care fac parte şapte localităţi din sudul judeţului Dâmboviţa şi 13 agenţi economici, a organizat astăzi o conferinţă de presă cu scopul promovării rezultatelor obţinute ca urmare a implementării Planului de Dezvoltare Locală, cu exemple concrete la faţa locului.

Potrivit preşedintelui GAL Titu – Ion Nicolae, până la acest moment, au fost contractate 2 milioane de lei din cele 2,55 puse la dispoziţia acestei entităţi, ceea ce înseamnă un procent de 80%.

„De asemenea, mai sunt proiecte în evaluare, care urmează a fi contractatte în scurt timp şi care însumează 500.000 de euro, adică 19,57% din valoarea totală a fondurilor disponibile. Rezultă că GAL Titu mai are de contractat doar 1% din fonduri, lucru care va fi posibil în cadrul ultimului apel de selecţie, csre va fi lansat la finalul lunii noiembrie”, a declarat Ion Nicolae.

Alexandru Ţachianu – directorul GAL Titu spune că această performanţă a fost posibilă ca urmare a modificărilor aduse strategiei de dezvoltare locală a GAL Titu: majorarea procentului de finanţare pentru Măsura 313 – Încurajarea acticităţilor turistice; eliminarea Măsurii atipice 501 li realocarea fondurilor către Măsura 322 – Renovarea satelor şi către două măsuri nou introduse – Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi Măsura 125 – Infrastructură agricolă; realocări de fonduri între măsurile neaccesate de beneficiarii privaţi.

gal titu 1

În total, la nivelul GAL Titu, au fost depuse, selectate, finanţate şi aflate în implementare 12 proiecte din mediul public şi 7 din mediul privat. În ceea ce priveşte administraţiile locale, proiectele vizează: modernizarea infrastructurii rutiere publice (Braniştea, Corbii Mari, Costeştii din Vale; Poiana, Potlogi şi Odobeşti); crearea de parcuri şi spaţii de joacă (Odobeşti, Corbii Mari şi Costeştii din Vale); dotarea cu utilaje de deszăpezire (Braiştea şi Potlogi); modernizarea infrastructurii rutiere agricole (oraşul Titu şi comuna Poiana).

Prezenţi la întâlnire, primarii de la Poiana – Marian Şerban şi Potlogi – Nicolae Catrina au vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină în cadrul procesului de implementare a proiectelor.

Marian Şerban crede că legislaţia achiziţiilor publice trebuie modificată, iar criteriul „preţul cel mai mic” să nu mai fie unul de bază.

„Nu este posibil ca, la licitaţie, un constructor să vină cu o ofertă la jumătate faţă de preţul stabilit de proiectant. Ceva nu este în regulă. Din acest motiv avem lucrări proaste. Mie, la POiana, mi-a fost întârziat un proiect cu aproape cinci luni, pentru că am eliminat un astfel de constructor, care m-a contestat până la Curtea de Apel”, a explicat Marian Şerban.

Imediat, edilul de la Poiana a fost completat de cel de la Potlogi care a vorbit despre modalitatea de plată, considerată a fi una extrem de greoaie.

„Am terminat lucrarea la 1 septembrie 2014 şi abia acum am semnat actul adiţional pentru a obţine avansul de 50%. Firma şi-a făcut treaba şi nu a primit banii. Automat, a pierdut comuna Odobeşti, fiindcă a câştigat o licitaţie aceeaşi societate, care însă nu mai are fonduri să lucreze, că eu nu l-am plătit”, a precizat Nicolae Catrina.

Veştile bune le-a dat deputatul Ionuţ Săvoiu, ales în Colegiul Titu. În momentul de faţă, la nivelul Parlamentului o comisie lucrează pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice.

„Ne-am propus ca, la începutul anului viitor, să venim cu o nouă legislaţie în domeniu. Sunt discuţii şi pe seama insolvenţelor şi posibilitatea de a transmite proiectele către asociaţi. Vom vedea ce trebuie făcut astfel încât APDRP (actualmente AFIR) să-şi modifice sistemul de plată, după modelul POR, adică să treacă de la rambursare la decontare”, a spus deputatul Ionuţ Săvoiu.

Odată prezentările şi discuţiile încheiate, s-au efectuat patru vizite în teren, la proiecte implementate de administraţiile din Titu (modernizare drumuri de exploatare agricolă), Odobeşti (înfiinţare parc public), Potlogi (modernizare drumuri săteşti) şi Poiana (modernizare drumuri săteşti).

gal titu 3 gal titu 4 gal titu 5 gal titu 6 gal titu 7

 

View My Stats