Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi barieră în calea dezvoltării

DÂMBOVIŢA: Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi barieră în calea dezvoltării 

Judeţul Dâmboviţa dispune de un potenţial turistic valoros. Munţii Bucegi şi masivul leota sunt zone deosebite, dar care nu aduc beneficii aproape deloc judeţului. Lipsa infrastructurii rutiere, a reţelelor de apă, canalizare, lipsa hotelurilor şi pensiunilor turistice, a locurilor de agrement sunt piedici în calea atragerii turiştilor.

De aproape 20 de nai, se tot vorbeşte despre dezvoltarea turismului în Bucegi. S-au realizat proiecte, s-au lansat master-planuri, au avut loc tot felul de întâlniri şi simpozioane. S-au încheiat parteneriate, dar, deocamdată, se bate pasul pe loc.

Perimetrul turistic Padina-Peştera, un spaţiu deosebit, nu a suferit în ultimii ani nicio transformare semnificativă. S-au cheltuit milioane de lei pentru a pune pe hârtie proiecte despre pârtii olimpice de ski, baze de odihnă şi tratament. Nimic din toate acestea nu s-a realizat. Mult visata Staţiune Padina – Peştera pare că nu va mai răsări vreodată.

Mulţi vorbesc că, la mijloc, ar fi interese obscure, jocuri care să nu permită dezvoltarea Văii superioare a Ialomiţei pentru că ar defavoriza Valea Prahovei, unde, la fiecare sfârşit de săptămână, vin zeci de mii de turişti.

Se vorbeşte şi de faptul că neşansa Dâmboviţei se datorează şi înglobării întregului areal montan în Parcul Natural Bucegi.

Deputatul Ionuţ Săvoiu, unul dintre politicienii dâmboviţeni care militează pentru dezvoltarea turistică a zonei de nord a judeţului, susţine că nu se va putea face nimic până când legislaţia nu va fi modificată sau până când membrii Consiliului Ştiinţific al parcului Natural Bucegi nu vor renunţa la conservatorismul de până acum şi vor permite demararea unor investiţii.

Un grup de firme din Israel intenţionează să construiască pe MUntele Nucetu o staţiune turistică asemănătoare celor din Elveţia. Din păcate, proiectul înaintează foarte greu din cauza unor avize şi aprobări care trebuie să fie obţinute.

Ecologiştii luptă pentru menţinerea unui mediu natural nealterat, pentru păstrarea ecosistemelor, a rezervaţiilor naturale, dar nu poţi să ajungi la dezvoltare economică fără investiţii în turism. Nu se va atinge efectul scontat doar făcând drumeţii cu rucsacul în spate.

Acelaşi lucru îl susţine şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care i-a criticat la rândul său pe membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi. În opinia şefului judeţului, aceştia se opun exagerat unor proiecte de dezvoltare turistică a zonei montane dâmboviţene.

VIDEO – declaraţie Adrian Ţuţuianu

View My Stats