COMEMORARE: 75 de ani de la moartea căpitanului tanchist Nicolae Apostol, din Răzvad

22 noiembrie 2017. Zi de toamnă târzie şi blândă la Răzvad. Natura, cu jocul ei colorat, cald-rece, s-a contopit de minune cu evenimentul emoţionant consumat în curtea bisericii, în faţa monumentului dedicat eroului răzvedean căpitan Nicolae Apostol. Liniştea apăsătoare a străzii a fost risipită de acordurile fanfarei militare, pornită în cadenţă spre biserică, vestind solemna manifestare.
Comemorarea căpitanului Nicolae Apostol s-a datorat Primăriei Răzvad, Asociaţiei „Cultul Eroilor” – Filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa şi familiei marelui dispărut, respectiv medicului Florin Apostol – fiul căpitanului căzut pe câmpul de luptă.
Au fost prezenţi la acest moment de înalt simţ patriotic: Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, deputaţii Carmen Holban, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, primarul comunei Răzvad – Emanuel Spătaru, viceprimăriţa Ionela Şerbal, inspectorul şcolar general Ion Sorin, cele două adjuncte ale sale – Gabriela Istrate şi Cristina Stroe, cadre militare active şi în rezervă, membri ai Asociaţiei Cultul Eroilor şi numeroşi cetăţeni din Răzvad.
Medicul Florin Apostol avea trei ani când, acasă, la Răzvad, mama sa a primit, prin două scrisori, crunta veste că soţul ei a fost răpus de o schijă pe frontul de la Cotul Donului, în ziua de 22 noiembrie 1942. Fiul eroului a dat citire uneia dintre scrisorile emoţionante primite de cea care i-a dat viaţă acum 75 de ani.
Căpitanul de tancuri Nicolae Apostol, la ora 05:15, pe 22 noiembrie 1942, şi-a dat sfârşitul în luptele pentru ieşirea din încercuire de la Cotul Donului. Moartea i-a fost fulgerătoare. A doua zi, bravul căpitan dâmboviţean a fost înmormântat într-o localitate de pe linia frontului, departe de ţară, familie şi de meleagurile natale dragi. Avea doar 33 de ani…
Colonelul Gheorghe Şerban, preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” – Filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa, a insistat în discursul său ca aceste evenimente, comemorările eroilor, să devină o tradiţie, o necesitate, o speranţă pentru renaşterea sentimentului patriotic atât de util, mai ales în vremurile pe care le trăim. Apoi a dezvăluit celor de faţă că eroul de la Răzvad, căpitanul Nicolae Apostol, a făcut parte din aceeaşi subunitate de tancuri în care a luptat şi lt. col. Gheorghe Spirescu, mort pe frontul din Ucraina, în 1941, comemorat în luna august a acestui an în comuna natală Gura Şuţii.
Un mesaj cald, emoţionant, a adresat şi Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad. Edilul a mărturisit că ziua de 22 noiembrie înseamnă enorm pentru comunitatea pe care o reprezintă şi că va fi un reper important. Un crâmpei de istorie, de patriotism…
„Această zi înseamnă destinul unui erou al nostru, căpitanul Nicolae Apostol, un om care nu a renunţat să fie demn, curajos, loial, netemător. Un om la care noi, la rândul nostru, nu vom renunţa nicicând. Nu vom renunţa să-i purtăm un infinit respect şi o nepreţuită recunoştinţă. Nu vom renunţa să-i aducem un pios omagiu în fiecare zi de 22 noiembrie, ziua în care, acum 75 de ani, a rămas doar cu sufletul alături de Armata Română, acolo, pe câmpul de luptă de la Cotul Donului”, a spus Emanuel Spătaru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmb oviţa, Alexandru Oprea, i-a felicitat pentru evenimentu l organizat pe reprezentanţii Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi pe primarul comunei Răzvad, Emanuel Spătaru, pe care l-a numit copilul său de suflet. Totodată, Alexandru Oprea i-a mulţumit tânărului edil pentru modul în care a înţeles să se implice din punct de vedere administrativ şi i-a urat să reprezinte cu cinste comuna Răzvad care, a spus şeful CJD, merită mult mai multă atenţie din partea autorităţilor dâmboviţene.
„România a căpătat graniţe, teritoriu, identitate şi valoare datorită unor sacrificii care ne-au provocat durere. La 22 noiembrie 1942, românii, şi îndeosebi dâmboviţenii, au simţit durerea prin pierderea căpitanului Apostol Nicolae. Se întâmpla pe câmpul de luptă din sudul Rusiei, la Cotul Donului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au trecut 75 de ani de la acel moment şi încă ne doare. Este o durere care astăzi se manifestă sub forma unei profunde recunoştinţe, a unui puternic omagiu şi infinit respect adus eroului dâmboviţean Apostol Nicolae. La Cotul Donului, căpitanul Apostol Nicolae a transformat teama în curaj, datoria şi ataşamentul faţă de patrie în demnitate”, a precizat Alexandru Oprea.