ANCHETĂ: Dosar penal pentru contaminarea lacului de acumulare Pucioasa
Inspectoratul JUdeţean de Poliţie Dâmboviţa a deschis dosar penal pentru identificarea sursei de contaminare a apei din Barajul Pucioasa cu bacteria „clostridium perfringens” şi a vinovaţilor. Periculosul microorganism a infectat reţeaua de distribuţie a apei apei potabile din Pucioasa, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Doiceşti şi Brăneşti. Autorităţile bănuiesc că necazul a pornit de la deversarea în apele râului Ialomiţa, care alimentează lacul de acumulare de la Pucioasa, a unor reziduuri organice, materii fecale de la gospodăriiile populaţiei sau de la anumite societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în amonte de Pucioasa.
CITEŞTE ŞI: Apa distribuită în ultimele zile în Pucioasa şi patru comune din jur nu a fost potabilă!
Ioan Marinescu, prefectul judeţului Dâmboviţa, a anunţat că Ministerul Apelor va trimite la Pucioasa un laborator mobil care să adune probe şi să le analizeze cu minuţiozitate. Deocamdată, în plină iarnă, locuitorii Pucioasei şi ai celorlalte patru localităţi învecinate primesc apă cu cisternele.
Reţeaua de furnizare este oprită până ce pericolul va trece. Grav este că şi Spitalul din Pucioasa este afectat de această lipsă a apei potabile. Autorităţile au descoperit acum că unitatea de tratare a bolnavilor din zona de nord a judeţului nu dispune de puţuri forate, care să-i asigure funcţionarea normală atunci când apar probleme în reţeaua centralizată.
CITEŞTE ŞI: Programul de distribuite apă cu cisterna în Pucioasa şi comunele unde s-a furnizat la robinet apă nepotabilă
Bacteria „clostridium perfringens” poate contamina sursele de apă doar prin deversarea materiei fecale sau organice. Direcţia de Sănătate Publică îi avertizează pe cetăţeni că se pot îmbolnăvi de diferite afecţiuni digestive dacă beau apă infestată.
Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, acum, în al doisprezecelea ceas, a ajuns la concluzia că trebuie întreprins tot ce stă în putere autorităţilor pentru a găsi soluţii de finanţare a unei reţele care să aprovizioneze salba de localităţi aflată pe valea Ialomiţei din sursa „Şapte Izvoare” din Bucegi. De foarte mulţi ani, se vehiculează această idee de a valorifica pentru cetăţenii judeţului apa deosebită de la inepuizabilele „Şapte Izvoare”, dar, până acum, totul a rămas la stadiul de vorbe…