Altă belea pe capul românilor: certificatul energetic
Actul normativ stabileşte că, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru clădirile noi, se va solicita prin certificatul de urbanism şi întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de încălzire.
Certificatul energetic este valabil 10 ani şi cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, care permit evaluarea şi compararea performanţei energetice a clădirii. De asemenea, va trebui să includă recomandări de reducere a consumurilor energetice.
Cei care nu vor respecta aceste obligaţii sunt pasibili de amenzi, care pornesc de la 2.500 de lei şi ajung până la 20.000 de lei.
Certificatul este obligatoriu şi în cazul clădirilor care se vând sau se închiriază, caz în care proprietarul trebuie să depună la autoritatea fiscală o copie a acestuia. Contractele încheiate fără respectarea acestei obligaţii vor fi considerate nule de drept.
Certificarea şi auditarea energetică se realizează de către auditori atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Rurale.
Preţul unui certificat energetic începe de la 200 euro+TVA pentru apartamente şi vile cu suprafaţa până în 200 mp. În acest caz beneficiarul trebuie să pună la dispoziţia auditorului informaţii cu privire la materialele din care este realizată casa, date cu privire la perioda în care a fost construită, planurile imobilului cu precizarea orientării cardinale, date cu privire la consumurile lunare de apă caldă şi cele anuale de energie pentru încălzirea imobilului, numărul de utilizatori etc…
În cazul în care se doreşte reabilitarea construcţiei respective trebuie întocmit şi auditul energetic al construcţiei, iar preţul întocmirii documentaţiei creşte.