ACŢIUNE: Nu se-nvaţă minte! Dosare penale pentru folosirea produselor pirotehnice

Şapte ialomiţeni, cu vârste între 12 şi 30 de ani, sunt cercetaţi penal, fiind prinşi de poliţişti în timp ce foloseau sau deţineau articole pirotehnice din categoria F2, fără a fi autoritaţi în acest sens. În total, 1.259 de produse, care au fost confiscate.
În aceeaşi zi, oamenii legii au descins şi la domiciliul unui bărbat de 51 de ani, din comuna Dridu, unde au găsit 191 articole pirotehnice din clasa I și 16 articole pirotehnice din clasa a II-a, dar și 4 plase de pescuit monofilament în lungime de 100 de metri și 18 plase de pescuit din material textil. Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul comiterii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și deținere ilegală de plase de pescuit monofilament.
ATENŢIE! Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
CLASIFICARE ARTICOLE PIROTEHNICE:
1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
2. Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;
b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.
3. Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.