Absolvenții care nu-și găsesc de muncă sunt așteptați la AJOFM
Aceștia au dreptul la indemizație de șomaj, care se acordă, la cerere, de la data expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire pentru absolventii institutiilor de invatamant gimnazial, profesional, liceal, posliceal, sau superior, de stat sau particular. Pentru absolventii scolilor speciale in varsta de minim 16 ani, indemnizatia de somaj se acorda la cerere de la data absolvirii.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi , se acorda pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din indicatorul social de referinţă, in vigoare la data stabilirii acesteia.
Indemnizatia de somaj se acorda o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Legea 76/2002 actualizată prevede si un pachet de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca care se adreseaza atat persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca cat si angajatorilor si sunt realizate prin servicii specializate furnizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
In vederea cresterii sanselor de ocupare pe piata muncii, absolventii pot beneficia de:
– informare si consiliere profesionala;
medierea muncii;
– formare profesionala;
– consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri;
Absolventii inscrisi in baza de date a agentiei ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, pot de asemenea participa gratuit la programe de formare profesionala care sa le asigure cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si integrarii pe piata muncii.
Absolvent al unei institutii de invatamant, în accepţiunea Legii 76/ 2002 actualizată, este persoana, cu varsta de minim 16 ani, care intr-o perioada de maxim 60 de zile de la absolvire nu a reusit sa se incadreze in munca si a obtinut o diploma sau certificat de studii, eliberat in conditiile legii, de una din instititiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.