Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 18, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » 500 de profesori au protestat la Târgoviște

500 de profesori au protestat la Târgoviște 

De mai bine de o săptămână, întreaga țară a explodat. Mitingurilor spontane inițiate în toate marile orașe ale României, li s-au alăturat protestele organizate de partidele politice, sindicate, asociații etc.

Astăzi, la Târgoviște, peste 500 de cadre didactice au pornit într-un marș de pe Bulevardul Carol I până în Piața Tricolorului. Pe tot parcursul deplasării, dascălii au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale. profesorimea solicită în primul rând demisia ministrului Funeriu, care, în opinia lor, nu are nicio treabă cu sistemul de învățământ românesc și, de când se află la conducere, a făcut gafă după gafă.
”Nemulțumirile noastre sunt legate în primul rând de nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătorești și amânarea până în 2016 a plății drepturilor bănești obținute de noi în instanță.
Pe lângă aceste probleme, avem altele legate de subfinațarea învățământului și care nu lovesc numai în personalul didactic, ci lovesc și în situația copiilor de școală.
Mai sunt nemulțumiri legate de aplicarea eronată a unor prevederi din Legea Educației. Cerem demisia ministrului Funeriu. Este primul pe listă, care trebuie să plece urgent și imediat. Dacă ar pleca împreună cu tot guvernul ar fi și mai bine. Dacă ar pleca și Băsescu cu ei, ar fi super. Noi așa sperăm și asta vrem”, spune prof. Emil Poamă – vicepreședinte al Sindicatului Liber Învățământ Dâmbovița.
DECALOGUL DE LA TÂRGOVIȘTE
Dascălii adunați în Piața Tricolorului au avut puterea să facă haz de necaz  și au alcătuit un decalog al măsurilor pe care a uitat guvernul, momentan, să le pună în practică.
1. Temperatura din instalațiile termice să nu depășească în lunile de iarnă 8 grade Celsius. Orice grad în plus față de valoarea reglementată va fi suportat de către cadrele didactice, din salariu.
2. Efectivul de elevi la clasă va fi de minim 40 de elevi, neexistând un număr maxim. În acest sens, se vor amenaja bănci supraetajate, iar acolo unde tavanul împiedică acest lucru, el va fi desființat. De construcția mobilierului școlar se va ocupa o firmă agreată de  coaliția de guvernământ.
3. Profesorul de serviciu are sarcina de a trage apa la grupurile sanitare o singură dată pe  zi, la încheierea cursurilor.
4. Abonamentele telefonice ale unităților școlare vor fi anulate. Comunicarea se va realiza prin porumbei voiajori sau prin ciori dresate. În acest sens, fiecare unitate se va îngriji prin mijloace proprii de amenajarea unor cuști și încheierea de parteneriate cu asociațiile columbofililor.
5. Calculatoarelelor, imprimantelor și faxurilor li se va găsi o destinaie practică. Vor fi folosite numain de elevii de la clasele de tinichigii, pentru că,  așa cum a spus farul călăuzitor de la Cotroceni,  avem nevoie de tinichigii.
6. Este permisă folosirea în unitățile școlare a mijloacelor de iluminat care funcționează numai cu connbustibil lichid și/sau solid. Se recomandă folosirea unor felinare și/sau opaițe. De achiziționarea acestora se va ocupa o alștă firmă agreată de coaliția de guvernământ.
7. Manualele școlare vor fi utilizate ca și combustibil în sălile de clasă, dar nu se va încălca punctul 1, adică nu va fi mai mult de 8 grade Celsius.
8. Vor fi amenajate godine portocalii, de care vor beneficia doar clasele unde media generală de admitere este 9.90.
9. Pentru a nu-și etala sărăcia vestimentară, profesorii își vor achiziționa la începutul fiecărui an uniforme din stofă de cânepă. Acestea vor fi confecționate de o altă firmă agreată de coaliția de guvernământ.
10.  În cazul adâncirii crizei economice, finanțarea per capita poate trece și la produsele agroalimentare de bază, cu precădere cartofi și mălai din porumb. Angajații din învățământ se vor muta în imobile din imediata apropiere a școlilor. Astfel nu se vor mai cheltui sume pe transportul acestora și impactul asupra asupra altor cetățeni va fi din plin.
”Ne aflăm aici pentru că, timp de 20 de ani, foarte puține proteste le-am dus până la capăt. Ne aflăm aici pentru că produsele școlii românești au foarte puține variante. Cei mai buni pleacă afară, iar cei mai slabi rămân în insftituțiile statului și ne conduc. Dacă bacalaureatul s-ar fi desfășurat la modul corect din 1989 încoace, vă asigur, o mare parte din clasa politică actuală nu ar mai fi avut studiile necesare să conducă aceste instituții. Dacă Bac-ul ar fi fost corect, îi asigur pe acești jandarmi că ministrul lor nu ar fi luat bacalaureatul”, a continuat prof. Marius Popescu, de la Grupul Școlar Constantin Brâncoveanu Târgoviște.
Adriana Răceanu, Ion Obăgilă
View My Stats